Interjú egy íróval: Robin O’Wrightly

Interjú egy íróval: Robin O'Wrightly - Írók és Olvasó

Az írónk neve: Robin O’Wrightly

Robin O’Wrightly. Papírom van róla, hogy nem vagyok normális. Most már hét – de emellett számos elektronikus könyv vagy novella bizonyítja, hogy legkésőbb 2015 óta íróként és költőként is létezem. Civilben viszem a nagy magyar átlagot: 😛 kétgyermekes édesanya, egy férjjel és 25 éves szakmai tapasztalattal a reklámgrafika, tizenhárom évnyi tudással pedig a könyvkiadás terén.

Mi áll az írói álneved hátterében? Mondanál erről nekünk valamit?

Interjú egy íróval. Robin O'Wrightly

Az első szerzői nevem – nem tartom álnévnek, mivel nem álcáz engem, inkább kiemel – egy angolszász, uniszex név. A Robin O’Wrightly név ami azért született, mert a 2000-2010-es évek között a magyar nevű női szerzőket kevésbé vették komolyan, mint a többieket. Szerettem volna, ha el tudnak vonatkoztatni attól, mi van vagy nincs a lábam közt, illetve sokkal széleskörűbb nézőpontból, akár nemzetközi vonalon is függetlenül írhattam, írhatok fikciós irodalmat. (Oké, ezt mindenki fickósnak olvasta. Ugye? 😀 ) Mindenképpen olyan nevet akartam választani, ami még nincs, és előrevetítve nem is lesz több. A Robin egy régi énekesi művésznevem volt, amihez csatlakozott egy O’, mert szeretem az íreket és az ír-ókat; a Wrightly pedig a write + rightly szavak, azaz „igazat szépen, helyesen írni” játékos összetétele. Azóta bebizonyosodott, hogy bár bonyolult – „Mi? Robin kiacsuda?” kérdeznek vissza, így mindjárt jobban rögzül -, de simán elkülönül az azóta aktivált szerzői neveimtől. Szabó Borkaként – ami a grafikai világban felvett művésznevem – szakmai témájú, modern stílusú szakirodalmat; Váczy Virágként – lánykori nevem egy része a kettő összetétele, hogy tovább vigyem apám örökségét, aki polihisztor volt, így írt is – verseket és meséket; Mia Francesként – ennek kiejtését az olvasóra bízom, mindenhogy geg lesz – pedig a bizarr, beteg és bőven 18 karikás olvasmányaimat tukmálnám rá azokra, akik megérdemlik. 😀

Milyen műfajú könyveket írsz?

Interjú egy íróval. Robin O'Wrightly

A kérdés inkább, hogy milyet NEM. …Merthogy már van horrornovellám, de meseválogatás is készül. Szóval bármilyet. Tényleg.

Van-e valamilyen hobbid?

Interjú egy íróval. Robin O'Wrightly

Nincs. A munkám is a hobbim. Na jó, néha rákattanok egy-egy filmsorozatra, vagy impulzusolvasást tartok.

Mi volt az a fordulópont az életedben, ami az írás felé terelte az életed?

Interjú egy íróval. Robin O'Wrightly
Több ilyen időpont volt. Leginkább az indította be, hogy láttam a családomat olvasni, írni, és én is olvastam, bennem is gyűltek a sztorik. Arra mindenképp emlékszem, tizenegy évesen egy rémálom hatására kezdtem el egy kisregényt; pár évvel később a kamaszkor vonta magával az elmaradhatatlan lírát; 2009-ben, édesapám halála után pedig elhatároztam, hogy regényeket fogok írni.

Mikor jelent meg az első könyved? Mi a címe? Mondj el róla pár gondolatot!

Interjú egy íróval. Robin O'Wrightly

2015-ben jelent meg az Erelem (eszetlen szerelem) című abszurd humorú romantikus paródiám. Igazi lektűr, a régi Romana-jellegű regények kifigurázása, benne egy elég speckó, saját stílussal, amit narrációs szatírának neveztem el. Valamikor 2010-ben, talán áprilisban írtam a regényt, nem tudom, de kereken húsz napig tartott megírni. Öt évvel később egy barátnőm kezdte rágni a fülemet, hogy adjam ki, mert olvasni szeretné könyvben, így ez indította be a dolgot.

Mi teszi számodra az írást örömtelivé?

Interjú egy íróval. Robin O'Wrightly
A flow. Ez az az állapot, ahogy Csíkszentmihályi Mihály írja, amikor az idő és a tér megszűnik, csak én lebegek az írás folyóvizének sodrásában. Amikor a tevékenység önmagában az öröm forrása is.

Mennyire merítesz a valóságból?

Interjú egy íróval. Robin O'Wrightly

Szinte mindig, de minden esetben máshogy. Van regény, ami rémálomból született, van, aminek az édesapám által kreált világfelépítés az alapja, megint másnak egy bizarr családi história adott teret, a sokadik pedig abból született, hogy flehúztam magam A szürke ötven árnyalatának sikerén… Általában szeretem a nagyon komoly dolgokat lecsupaszítva, akár groteszk módon fejreállítva megmutatni, kiforgatni a zsebeit, ezáltal meglátszik, milyenek ezek a dolgok valójában.

Mesélj nekünk a legutóbb megjelent könyvedről!

Interjú egy íróval. Robin O'Wrightly

Most jelenik meg – 2022. november 1-jén hivatalosan – a Talentum House kiadó gondozásában az Egy igen-zet története 8Emlékkönny 1920-2020) című történelmi romantikus családregényem. Ez az a fentebb említett bizarr családi história, ami közel negyven év hazugsága után, 2015. november 1-jén sokkoló igazsággá vált. Gyakorlatilag száz éve történt, a trianoni szerződés árnyékában, amikor a dédnagyanyám találkozott a dédnagyapámmal, és a valóság sokkal durvább volt, mint ahogy én gyerekkorom óta tudtam. Ezt írtam meg egy regényben, majd az eltelt hét év alatt nagyon nehezen és kalandos utat bejárva, idén végre papírnyomásban is olvashatja a nagyérdemű. A hírét itt az Írók és Olvasók oldalon is megosztom.

Mennyire kötődsz a szereplőidhez? Van, aki különösen közel áll a szívedhez?

Interjú egy íróval. Robin O'Wrightly

Amikor írok egy könyvet, vagy éppen jobban foglalkozom vele, akkor az aktuális szereplői állnak hozzám a legközelebb. Persze vannak olyan karakterek, akikre – ha épp eszembe jutnak – mindig mosolyogva gondolok. Bár a fejemben laknak, még a régen valóban élt, de saját perszonalitással felturbózott egyedek is valóságosak, hús-vér emberek, én ismerem őket. Itt járnak közöttünk, talán nem ugyanaz pontosan a történetük, ahogy megírtam, de léteznek. Csak a megfelelő szemmel kell nézni a világot.

Mennyire hagyod, hogy a karaktereid vezessék a történetet? Választhatnak sorsot maguknak, vagy minden kérdésben te döntesz?

Interjú egy íróval. Robin O'Wrightly

Az első regényben ki is figuráztam, amikor a szereplők átvették a vezetést és felborították a cselekményt. (Ez később az egész trilógiára kihat, mivel az Erelem egy háromrészes sorozattá nőtte ki magát az évek során.) Egyébként annyira nem szeretem, amikor nekiállnak partizánkodni. Hát ki itt a főnök, kérem szépen?! …Ők. (Nem. Csak viccelek. 😀 De érdekes egyébként megvizsgálni, mennyi teret adhatunk a spontaneitásnak egy történetben. Ez függhet a témától, a zsánertől és akár a szereplők személyiségétől is. 🙂

Mi lesz a következő könyved? Megtudhatunk róla valamit?

Interjú egy íróval. Robin O'Wrightly

Elég sok történet van meg részben, és még több az ötlet. Most épp egy novellán dolgozom, az Emlékkönny mellé – már van kettő másik, tehát ezt harmadiknak majd -, de természetesen jövőre egy nagyobb szabású projekttel készülök, aminek a beharangozója 2023. januárban várható, addig legyen meglepetés. 😉

Mennyire fontos neked, hogy a történet vége happy end legyen?

Interjú egy íróval. Robin O'Wrightly

Zsánere válogatja. Az olvasók szeretik a megnyugtató lezárást, ez a lényeg, de ez nem feltétlen happy, ahogy sajnos az élet sem az. Ennek ellenére a könyveim zöme boldog véget kapott. Ha már a valóság olyan, amilyen, a mesék ne legyenek igazak?

Számodra mi a legnehezebb dolog az írással és a könyv megjelenésével kapcsolatban?

Interjú egy íróval. Robin O'Wrightly

Az időbeosztás – azt szoktam mondani: klón kéne, meg egy marketingszakember, aki tudja, mit akarok, akkor is, ha én épp nem. 😀 Tele vgyok ötletekkel, pörgök, elég határozott elképzeléseim vannak – ezt nehéz követni. Aztán a pénz – abból sosincs elég, így marketingszakembert sem tudok megfizetni. Minden mást meg tudok oldani. 😀

Mi a legfurcsább élményed az írással kapcsolatban?

Interjú egy íróval. Robin O'Wrightly

Egyszer felébredtem egy reggel azzal, hogy még másfél óráig valami transzállapotban voltam, és a fejemben betűről betűre megszületett egy regénynek a lezárása (az eleje megvolt). Már csak le kellett írnom.

Ki a kedvenc íród? Ki az akinek a munkássága téged inspirál és megihlet?

Interjú egy íróval. Robin O'Wrightly

Karinthy és Örkény holtversenyben. Utánuk Rejtő és Kosztolányi, meg Mikszáth… és még sokan. Ők így egymás után.

Írói válság esetén milyen módszereket alkalmazol, hogy megjöjjön az ihlet?

Interjú egy íróval. Robin O'Wrightly

Téma-, ötlet- és módszerváltás, információgyűjtögetés, a blokk lélektani feloldása, de ha az kell, akkor alvás. Ha ezek után sincs meg a flow, akkor más oka van. Nagy stresszben, sok munka közben nem tudok írni, mert nincs egy olyan intervallum, amikor be tudok ebbe a folyamba simulni.

Milyen tapasztalataid vannak a könyvkiadással kapcsolatban?

Interjú egy íróval. Robin O'Wrightly

Mivel már a fél pályafutásomat ebben a szférában töltöm, elmondhatom, hogy elég sok mindent láttam. Jót is, rosszat is – és korántsem mindent. Elég bizakodó vagyok – egyesek szerint naiv vagy hurráoptimista – azzal kapcsolatban, hogy létezik a magyar irodalmi életben az összefogás. Lámpással kell keresni nappal, az igaz – de létezik, én megélem és élvezem a gyümölcsét nap mint nap. Az biztos, hogy még csak nem is a pénz a legnagyobb kérdés ebben a szférában, bár az is, ami a nyomdai és a terjesztési költségeket illeti, de a kapcsolatok nagyon sokat számítanak.

Milyen a kapcsolatod az olvasóiddal?

Interjú egy íróval. Robin O'Wrightly

Azokkal, akik engem olvasnak, és vissza is jeleznek, azokkal jó. Sok bátorítást, támogatást kapok tőlük.

Miben változott meg az életed, az első könyved megjelenését követően?

Interjú egy íróval. Robin O'Wrightly

Igazából nem sokban, mert utána, pár évig egyedül próbáltam meg a reklámgrafika terén szerzett ismereteimmel olvasókat gyűjteni. Mondanom sem kell, egyedül az ember semmire nem megy ebben a szférában. Idővel én is találtam szerzőtársakat, kiadót, lehetőségeket, és egyszer csak azt vettem észre: én tényleg író lettem.

Mit üzensz az írótársaidnak és az olvasóknak?

Interjú egy íróval. Robin O'Wrightly

Azt szoktam mondani, ha nincs pénzed, legyen kitartásod, mert az konvertibilis valuta. 🙂

Szólj hozzá te is, mondd el a véleményed, vagy csak olvasd el, hogy mások mit írtak.

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük