Robin O’Wrightly: Egy igen-zet története

Egy igen-zet története - Írók és Olvasók

Robin O’Wrightly: Egy igen-zet története (Emlékkönny 1920-2020)

Az Egy igen-zet története, egy történelmi romantikus családregény Trianontól napjainkig. Száz év távlata egy szétszakadt család keletkezésétől az egyesítés óhaján keresztül a szeretet végső üzenetéig.

Ez a kötet 2022. november 1-jén jelenik meg nyomtatásban. A papírkötetek közül ez a hetedik, jelenleg az egyetlen nyomtatott kiadás, ami kereskedelmi forgalomba kerül.


Sorozat: Emlékkönnytár


Hátszöveg

Bár az első világháborúnak hivatalosan két esztendeje vége, a gyűlölet és félelem káosza továbbra is kavarog 1920 tavaszán. Az erdélyi Bükkfalván francia katonacsapat állomásozik egy röpke hétig, már békésen, átutazóban nyugati otthona felé. Az öt nap elegendő ahhoz, hogy szerelem bontakozzon ki egy fiatal baka és egy ifjú magyar leány között…

Van-e közös jövőjük a trianoni békeszerződés árnyékában?

Mitől válik különlegessé ez a látszólag szokványos történet?

Vajon összehozható-e egy viharvert, csonka család?

„Száz év? Vagány!” – kiált fel az olvasó. Valóban: 1920 és 2020 között feltárul egy igaz mese, romantikus mágikus realista regény formájában. Az Egy igen-zet története hét év honkeresés után végre meglelheti otthonát az olvasó polcán, és remélhetőleg kiváló társaságnak bizonyul majd.


BELEOLVASOK


Adatok

Harmadik kiadás (papír)

  • Cím: Egy igen-zet története (Emlékkönny 1920-2020)
  • Szerző: Robin O’Wrightly
  • Műfaj: romantikus történelmi családregény
  • Kiadás éve: 2022
  • Kiadó: Talentum House
  • Terjesztés: webshopok és bolthálózatok
  • ISBN: 978-615-82118-0-2
  • Illusztrálta: Szabó Borka

Robin O'Wrightly: Egy igen-zet története - Írók és Olvasók

Idézetek

„A házak takarásában szembe került egymással a francia és a magyar fél, de most nem új határokért és a szabadságért vívták a háborút. Egy szűzlány viaskodott a felajzott férfival. Ahogy egy szinte még gyerek, álmodozó repülős harcolt a határozott, erőteljes nővel. Mindemellett még saját érzéseikkel és gondolataikkal is csatát kellett vívniuk, s most ott álltak, pont egy ölelésnyire egymástól.”

“De hát ki hisz a mesékben? Még hogy herceg fehér lovon!”

“Olyanok lettek, mint két, ellenkező irányba tartó vonat, elpöfögtek egymás mellett, és már bőven távolodtak a síneken. Egy személy, egy teher… Nem nézett vissza, csak előre.”

“Megmarad emléknek. Egy rossz döntés emlékének. Mindenkinek van legalább egy ilyen az életében. Ő az enyém.”

“A népekben szunnyadó, gyilkos indulat csak elásott csatabárd volt, melyet túl sekélyen temettek el, és kimosta a nélkülözés zuhataga. Bolsevizmus ment, fasizmus jött, úgy tűnt, nem akart véget érni a világméretű rémálom…”

“van, amit nem változtathatunk meg, írhatunk újra vagy törölhetünk ki az Emlékeink Könyvéből, akármennyire is szeretnénk…”

“– Na, ha te nem bontod ki, akkor… – kapott az első borítékhoz Olivér.
– El a kezekkel! Bontom már, nyugszik a beteg! Csak a nagyi rá ne jöjjön, mert szorulunk. De akkor tutira beárullak, öregem… Hallod?! – És már halkan zizegett is a legfelső boríték.
– Ahogy sejtettem… Ez bizony nem magyarul van! Ebből egy kukkot se értek. Le kéne fordíttatni. – Simó csalódottan eresztette le a kezében tartott papírt, miután végigfutotta.
– A szomszédban a Radványi-gyerek… Az nem azzal hencegett a nyár elején, hogy ő bezzeg bilis tanítást kapott? Ha mákunk van, pont magyar-francia bilis – gyúlt a fény a kis Oli fejében.
– Milyen bilis, te eszetlen, az bilingvis! Kétnyelvűt jelent latinul. Bilis, behalok, az eszed tokja, az bilis!”

“Mindkettejüknek olyan érzése volt, mintha a lelkük elvesztette volna a szüzességét – Simó szokott ilyeneket mondani, mert ő már nagyfiú –, és senki sem vette volna feleségül… Magára hagyta volna, hogy olyan érzelmeket és gyászt szüljön meg, amelyet aztán egyedül kell felnevelniük. Bizarrul hangzott, de így élték át. Ó, boldog gyermekkor, hogy néha olyan méltatlanul gyorsan múlik el!”

“Senkit nem az határoz meg, honnan jött, hanem az, hová tart.”

Robin O'Wrightly: Egy igen-zet története - Írók és Olvasók

Olvasói vélemények

Szépirodalmi igényű, non-fiction történelmi regény rendkívül stílusos, szépiaszerű illusztrációkkal. Az írónő családtörténetét regéli el ez a kötet a XX. század viharain keresztül, egy erdélyi településről indulva napjainkig, két világháborún és számos súlyos döntésen és személyes megpróbáltatáson, tragédián át. A szöveg igényességét épp a sallangmentessége adja, mintha csak egy nagyszülő vagy dédszülő visszaemlékezését hallgatnánk, olvasnánk. Az írónő – teljes joggal – nem érzi szükségét annak, hogy túlburjánzó szóképekkel vagy hasonlókkal nyomatékosítsa mondandóját, hiszen az a legkevésbé sem szorul nyomatékosításra: az emberélet a maga valóságában, realisztikusságában a legmegrendítőbb, hiszen hasonló megpróbáltatásokon mentek keresztül mindannyiunk felmenői a múlt század során. A történet nagyon emberi, mondhatjuk azt is, hogy hétköznapi, hiszen nem a megdöbbentő kalandok vagy a hihetetlen fordulatok teszik egy család történetét megindítóvá, hanem azok a vívódások, amelyek által az egyszerű, hétköznapi emberek megpróbálnak megbirkózni mindazzal, amin keresztülmenniük rendeltetett.

~ Tarja Kauppinen, író

Ebben a kötetben nem egy sima mezei félig mese, félig igaz történet sztorit kap az olvasó. Ez a legmélyebb igaz történet amit valaha olvashattam. Egy sőt érintőlegesen inkább két család élettörténetébe kapunk betekintést, egészen az első világháború végétől kezdve generációkon átívelően. Egy keserédes történet amely számunkra ma már egy kikapcsolódást nyújtó olvasmány, ám aktuálisan hús-vér emberek valósága volt, amely kihatással van még napjainkra is.

~ Rigó Zita

Talán ez a harmadik olyan könyv, ami meghatott igazán. Az érzelmek, a karakterek nagyon jól meg vannak formálva, a szövegkörnyezet tényleg igényesen van megírva – és a ráadás: nem igazán szeretem az ilyen fajta könyveket, de a tied valami hihetetlen lett! Csak GRATULÁLNI tudok!!! IMÁDTAM!

~ Márta Dominik, író

Nagyon tetszett, a nyelvezet és a történetvezetés káprázatos… Gratulálok!

~ Tátrai Antal János

Annyira megfogadtam, hogy fejezetenként olvasom el, de nem bírtam már, és letöltöttem. Mondanom sem kell, szünetet nem tudtam tartani, nevettem-sírtam. Fantasztikus történet, letehetetlen könyv. Köszönöm.

~ Mogyoróssy Edina

Jó regény, izgalmas, tele meglepetésekkel és megható fordulatokkal.

~ Keresztes József, író


Robin O'Wrightly: Egy igen-zet története - Írók és Olvasók
Robin O’Wrightly: Egy igen-zet története

RENDELÉSI LINK HAMAROSAN!

Szólj hozzá te is, mondd el a véleményed, vagy csak olvasd el, hogy mások mit írtak.

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük