Mesterséges intelligencia?

Mesterséges intelligencia? - Írók és Olvasók

Mesterséges intelligencia?

Eredetileg egy gondolatsort akartam írni a mesterséges intelligencia jelenidős problémáiról. Ehhez megrendeltem egy képet, ami ezt bemutatja, ám a kép láttán az eredeti gondolatom elszállt. Helyette valami más kezdett kibontakozni.

Tényleg intelligens?

Hát nem az. Kicsit sem az. Az egyetlen amit tud, vagyis úgy látszik, mintha tényleg tudná, hogy egy megadott leírás alapján létrehoz valamit, ami többé kevésbé hasonlít arra, ami a leírásban is benne van. Néha eltalálja, néha nem.
Ehhez a gondolathoz, azt kértem, hogy „hosszú szőke hajú nő, könyvet ír egy laptopon, miközben a háttérben az ablakban látható, amint kint hullik a hó”. Ez egy egyszerű gondolat, ám az intelligencia nehezen birkózik meg ezzel.

Mesterséges intelligencia? - Írók és Olvasók
hosszú szőke hajú nő, könyvet ír egy laptopon, miközben a háttérben az ablakban látható, amint kint hullik a hó

Lássuk a részleteket

könyvet ír egy laptopon” A mi esetünkben ez valóban így is van, ám kicsit másképp, mint az várható lenne. A nő valóban a laptopon ír, tollal, ami egy kicsit fura.

„a háttérben az ablakban látható, amint kint hullik a hó” Ez stimmel is, ám kaki van a palacsintában, ugyanis a hó nem csak kint esik, hanem bent is, szépen hullingózik, ami az asztalon is megtelepedik.

Hogyan működik?

Egy kép, a te szöveges utasításod, amely alapján készül el, amin a mesterséges intelligencia dolgozik. Ahhoz, hogy a kívánt képet kapd meg, próbálj meg részletes és egyértelmű parancsot adni. Például, ha azt írod be, hogy „Sárga madár repül az égen”, az MI egy olyan képet fog generálni, ami vagy egybeesik az elképzelésiddel vagy nem, mert az ég sokféleképpen lehet kék, valamint számos ismert fajjal a gerincesek második legnépesebb osztálya a madarak. Szóval, ha konkrétabb elképzelésed van, akkor jobban körül kell írni az igényeket, egészen az apró részletekig.

Az AI nem tud semmit, csak a már betáplált információk alapján igyekszik realizálni azt a képet, mit elképzeltél. Ezek a minták az alapjai minden az AI által adott válasznak, legyen az akár képi vagy szöveges kérés, és a hozzá csatolt kimenet.

Összességében az AI (MI) felhasználása körül megoszlanak a vélemények, egyes nézőpontok arra engednek következtetni, hogy negatív mások szerint pedig pozitív az életünkhöz hozzáadott érték, amit képvisel.

Szólj hozzá te is, mondd el a véleményed, vagy csak olvasd el, hogy mások mit írtak.

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük