Nem elég egy könyv, kell az olvasótábor is

Nem elég egy könyv, kell az olvasótábor is - Írók és Olvasó

Nem elég a promóció, kell az olvasótábor is

Nem lég ha megírsz egy könyvet, meg kell találni az olvasóidat is. Azt vettem észre, hogy az írók, a szerzők, egymás közt szinte egymásnak promótálják a műveiket és magukat. Ez persze nem szó szerint értendő, de a látszat ezt mutatja. Sok olyan releváns weboldal van, ami a könyvek köré épül fel, és ami a könyvek bemutatását szolgálja. Ez persze jó, de valami nincs rendben, hisz az eladások sok esetben alul múlják az elvárásokat.

A könyvek eladása két szinten folyik. Az egyik, ha hagyományos könyvkereskedés, a másik pedig, amikor az író próbálja meg eladni a saját könyveit. Az olvasók szempontjából mindkettő kielégítő, ám a szerzők ezt másképp látják. A hagyományos könyvkereskedés által eladott könyvek árából, a szerző szinte csak aprópénzt kap, ezzel szemben a könyvesházak milliárdos bevételt realizálnak. A privát eladások egy fokkal jobbak a szerző szempontjából, hisz ott a nettó bevétel az író zsebében marad, ám ezzel együtt a feladatok zöme is rá hárul.

Nem elég az olvasó, okos olvasókra van szükség

Az olvasó szempontjából, ha hozzájuk egy könyvhöz, az mindegy hogy nyomtatott könyv vagy e-könyv. Az olvasó a történetet akarja. Sajnos egy olvasó nem tudja, hogy amikor egy könyvet megvásárol, akkor azzal egyrészt a nyomdai munkát támogatja, másrészről meg a könyvkiadót és a könyvesházakat. Arról fogalma sincs egy átlagos olvasónak, hogy a könyv árából mindössze néhány száz forint lesz a szerzőé, ami még a megélhetésre sem elég, hisz sokesetben hitel felvételére van szükség ahhoz, hogy egy könyv az olvasó kezébe kerüljön.

A könyv, az író és az olvasó viszonyában nem elég egy paradigma váltás, ehhez egy kicsit több kell. Tudatosítani kell bennük, hogy ez a terület, nem tartható fenn hosszú távon, ha nem változtatnak a hozzáállásukon. Ez persze nem azt jelenti, hogy az olvasó a hibás azért mert egy író éhbérért dolgozik. Az olvasóknak meg kellene tudni azt, hogy amikor egy könyvet vásárol, akkor mi történik, és mi, amikor egy e-könyvet vásárol meg. Aki könyvet vásárol, az legtöbbször érzelmi alapon dönt arról, hogy nyomtatásban akar-e olvasni, vagy a hordozótól függetlenül neki a történet kell. Meg kell tudnia az olvasónak, hogy az e-könyv mit is nyújt neki, és ez mit jelent az szerzőnek.

Mit tehet a szerző?

Egy írónak nem elég elfogadni a tényt, hogy az emberek még mindig a nyomtatott könyvet részesítik előnyben. A szerzőnek is tennie kell ezért, fel kell hívni erre az olvasók figyelmét, hogy az e-könyv megvásárlásával nagyobb mértékben tudják támogatni az írót, ami így áttételesen több történetet jelent, jobb tartalmakat, még jobb írásokat. Nem elég elfogadni a tényt, ha az nem jó, meg kell változtatni.

Képzelj el egy olyan világot, amiben az író csak ír, és a régi 10%-os bevétel helyett, 80%-90% százalék marad meg neki. Neked. Így elegendő időt és minőséget tudsz biztosítani arra, hogy a következő könyved még jobb legyen, mint az előzőek, és ezzel még több olvasót tudsz magad köré gyűjteni.

 

Szólj hozzá te is, mondd el a véleményed, vagy csak olvasd el, hogy mások mit írtak.

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  1. Bizonyos szempontból, egyetértek azzal, hogy az e-könyv megvásárlásával, sokkal több profit marad az író zsebében, viszont, amíg az e-könyvek nem kézzel fogható, szagolható, érezhető könyvek, addig a nyomtatott igen és nagyon sok esetben tényleg ezért vesz az ember nyomtatott könyvet, pláne, hogy sok helyen az e-könyv, ugyanannyiba vagy akár többe is kerül, mint a nyomtatott társa, bár ez egyelőre ritka, de volt már szerencsém ilyen oldalhoz. Ráadásul, tapasztalatok alapján egy nyomtatott könyv, kevesebb hibával rendelkezik, mint egy e-könyv és külalakra se olyan szép, amin persze javít minimálisan az e-book reader, de akkor sincs meg az igazi könyv feelingje sajnos, bár lassan (vagy nem is olyan lassan? luxuscikknek számít a nyomtatott könyv). Én magam, szeretem mindkét formátumot, de e-book reader nélkül, csak számítógépen tudok olvasni, ami viszont nagyon kényelmetlen, míg egy nyomtatott formát, kezembe véve, az ágyban ülve is eltudok olvasni. Az e-könyvek nagy hátránya pedig, hogy nagyobb az esély arra, hogy nem kívánatos módon terjesztik és sokkal több pénztől esik el az író, mint gondolná, míg a nyomtatott formát, be is kell pötyögni, amihez egyre lustábbak az emberek, így kisebb az esély arra, hogy az adott könyv illegálisan kerüljön más kezekbe (persze, így is sok ilyen eset áll még fent sajnos). Persze ez csak magán vélemény, az írónak, tény, hogy sokkal jobb, ha nem kell a kiadónak sok-sok %-ot átadnia, támogatom is a gondolatot, de amíg van nyomtatott formája a könyveknek, addig valamilyen szinten, háttérbe szorulnak az e-könyvek, még így is, hogy mennyire száguldó technikai fejlődésben élünk. 🙂