Írók és Olvasók a Facebookkal szemben

Írók és Olvasók közösség a Facebookkal szemben

Írók és Olvasók a Facebookkal szemben

Az írók és olvasók közösségben, eléggé hektikus a jelenlét, sót, mi több, csak akkor jön be valaki, amikor épp eszébe jut, vagy amikor valamit szeretne közzétenni. Ez tök jó.
Amikor egy új könyvbemutató vagy ajánló felkerül, akkor a látogatottság is megugrik, és nem is kicsit. Ilyenkor az oldalon van legalább 5-6 száz látogató, – időnként ezer fölé is megy, – akik könyvre, és kalandokra éhesek. Sajnos még m indig kevés ilyen jellegű írás van fent, ami elegendő lenne, az olvasni vágyás kielégítésére.

A facebook

Az írók és olvasók, a facebookon is ott vannak. Főleg ott. A posztok, a megosztások, ott is eljutnak a célközönséghez, de…
Nem akarom degradálni a fészbúkot, mert ezzel azt a sok embert is leminősíteném, akik meg vannak győződve arról, hogy a fészbúk valóban értük van. Itt számos adat, és információ van, ami ezt az állítást megerősíti, de ebbe nem szeretnék belemenni, majd idővel megtapasztaljátok saját magatok is.
Ha a fészbúkon kiposztolod, mondjuk az új könyvedről szóló hírt, akkor legfeljebb néhány tucat reakcióra számíthatsz. Ez persze csak akkori ígaz, ha a személyed már elég ismert, és népszerű. Ha ez nem így van, akkor a reakciók száma is csak a töredéke.

Mi a baj ezzel?

A fészbúkos csoportokban általában néhány száz ember van, esetenként néhány ezer, ám ezeknek az aktivitása, nagyjából 10% alatt marad. (itt le lehet cáfolni, vgy megerősíteni) Egy írói csoportban, leginkább írók vannak, akik nem a célközönsége egy író munkájának, vagyis a könyvnek. Sokszor olyan érzésem van, hogy az írók egymásnak akarnak eladni, mert van egyfajta összetartás. Ennek nem kéne így lennie.

A fészbúkon kiposztolt hír, miszerint megjelent az új könyved, ami kapható itt és itt, az legfeljebb néhány napig elérhető, aztán elvész a posztok tengerében, és ettől kezdve senki nem fogja látni.

Amikor valaki olvasni akar, akkor ehhez könyv is kell. Enélkül nem megy. A könyvek legtöbbször a könyvesboltban vásárolhatók meg, ritkább esetben a szerzőtől, de nem ritka hogy mindkét forrás kiszolgálja az olvasót.

Egy kis összehasonlítás:

Az írók és olvasók használatával elérhető előnyök

Amikor kiposztolsz egy hírt, – könyvbemutató, könyvajánló, vagy csak a gondolataid ezzel kapcsolatban, – akkor az felkerül az internetre, a keresők indexelik, és ott marad az idők végezetéig. Minél régebbi a hír, minél több látogatója (kattintás) van, annál jobb pozícióba kerül, és egy releváns keresésre fel is bukkan.

Később, amikor már nem csak száz tagja van a közösségnek, hanem mondjuk ezer, vagy több ezer, akkor a feltöltött posztod vagy írásod, azonnal eljut a tagokhoz, és ezen belül főleg az olvasókhoz. Ne felejtsd el, hogy nem csak azok számára fog megjeleni, akik már tagok, hanem mindenkinek, aki követi az oldal, a közösség tevékenységeit.

Ami a közösség oldalain megjelenik, az ott van az interneten, és elérhető mindenki számára. Nincs algoritmus, nincs elrejtett poszt, nincs elrejtett értesítő, csak az van, amit oda felteszel.

A facebook használatával elérhető előnyök

Az Írók és Olvasók közösséghez képest, vagy akár csak az interneten elérhető más oldalakhoz képest is, a fészbúknak nincs semmilyen előnye. Persze most sokan azt gondolják, hogy minden mással szemben, a saját oldalunkat favorizáljuk, de megtehetik, hisz ennek nincs hatása a tényekre, és nem változtat semmin.

Ez csak akkor fog változni, amikor te is megérted, hogy a háttérben milyen eszközök gátolják meg, hogy a fészbők neked is azt szolgáltassa, amiről azt gondolod hogy megteszi.

A fészbúk, egy olyan közösség, aminek a része a cenzúra, az elrejtés, ennek okán, képtelenség azt állítani, hogy mindig azt látod, ami aktuális, és mindig megkapsz minden hírt és információt.

És még egy apróság. A fészbúk felhasználói között, nagyon sok az olyan droid, aki csak pörgeti az oldalakat, de képtelen meglátni és észrevenni, a valódi és aktuális információt.

Végezetül szeretném elmondani, hogy nem szeretnék bárkire hatást gyakorolni, nem akarok senkit rávenni olyan dologra, amit nem akar, de azt gondolom, hogy jó döntést hozni, csak megfelelő információ birtokában lehet. Ezzel az infómorzsával, szeretnék egy kis segítséget adni neked is, hogy a legjobb döntést tudd meghozni.

Szólj hozzá te is, mondd el a véleményed, vagy csak olvasd el, hogy mások mit írtak.

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  1. Én kaptam itt az oldalon, szerzőtől olyan visszajelzést, hogy az itt megjelent, bejegyzése, néhány nap leforgása alatt, több olvasót ért el, mint a saját szerzői oldalán megjelent poszt. Ez az, ami miatt érdemes minél gyakrabban posztolni.